ojad mocny (Aconitum firmum)
Bylina do 150 cm wysokości, kwitnąca od czerwca do września. Kwiaty niebieskie lub ciemnofioletowe. Surowcem leczniczym jest korzeń tojadu (bulwa tojadu) (Tuber Aconiti) oraz otrzymany z niego alkaloid – akonityna. Niewielkie dawki akonityny podane doustnie działają przeciwgorączkowo i zwalniają akcję serca.
Preparaty ziołowe z bulw tojadu stosowane są w leczeniu chorób przeziębieniowych przebiegających z gorączką oraz w preparatach homeopatycznych. Jednak ze względu na niebezpieczeństwo przedawkowania akonityna została wycofana z lecznictwa wielu krajów. W okresie renesansu używano tojadu jako trucizny, a samą roślinę określano jako „arszenik roślinny”.
Tojad mocny jest wartościową rośliną ozdobną jednak bardzo trującą – nie należy sadzić go w pobliżu takich roślin jak selery lub chrzan aby uniknąć przypadkowego zatrucia przez wykopanie i spożycie korzeni tej rośliny jako np. chrzanu.
Diantus Katarzyna Bagińska – Łojek
Kraków 2020